YANGIN SİSTEMLERİ

Yangın sistemleri, yangının algılanması ve ikaz etmeye yönelik olarak standartlara uygun olarak tasarlanan cihazlardır. Bu sebeple de hayati bir role sahiptir. Saniyelerin bile önem arz ettiği yangın durumları için hızlı hareket edilmesi için erken uyarı sağlayan bu sistemler, günümüzde pek çok alanda ve yapıda karşımıza çıkmaktadır.

Yangın Sistemlerinin Kabiliyetleri

Yangın sistemleri, yangın algılama sistemleri ve yangın ikaz sistemleri olarak da anılmaktadır. Adından da anlaşıldığı üzere amaç yangının söndürülmesi değildir. Amaç, yangının hızlı bir şekilde algılanması ve ortamın hızlıca tahliye edilebilmesi için ikaz etmesidir. Bu sebeple de kritik bir öneme sahiptir ve hatanın telafisinin olmadığı durumlardır.

Yangın algılama sistemleri, çoğu zaman başka sistemlerle entegre olarak da çalışabilir. Böyle durumlarda daha çok işlevsel hale gelmektedir ve entegre olduğu sistemin de kabiliyetine göre işlevsellikler artmaktadır.

Yangın Sistemlerinin Kullanım Alanları

Yangın sistemleri, günümüzde çoğu yeni yapıda bulunmaktadır. Ayrıca “Yangından Korunma Yönetmeliği” kapsamında belirlenen her türlü bina, tesis ve işletmelerde bulunmak zorundadır. Maddi ve manevi kayıpları engellemek adına da kritik bir sistemdir.

Yangın sistemleri, özellikle büyük ve kompleks yapılarda daha sık görünmektedir. Hatta bu tarz yapılarda daha özel yangın algılama sistemleri tercih edilmektedir.

Yangın Sistemlerinin Türleri ve Özellikleri

Yangın sistemleri, temel olarak aynı amaca hizmet ediyor olsa da kabiliyet olarak farklılaşmaktadır. İhtiyaca göre ortaya çıkan farklı tiplerdeki yangın algılama sistemleri, 2 farklı tipe sahiptir; konvansiyonel yangın alarm sistemleri ve analog adresli alarm sistemleri.

Konvansiyonel yangın sistemleri, belirli bir bölge için yangın algılama üzerine çalışmaktadır. Belirlenen bölgelere yerleştirilen dedektörlerden gelen bilgiye göre bölgesel uyarı vermektedir. Çalışma mantığı olarak mümkün oldukça basitleştirilmiş bir sistemdir ve diğer tipe göre oldukça ekonomiktir. Çoğunlukla küçük yapılarda ve yangın riskinin daha az olduğu yapılarda tercih edilmektedir. Fakat ortamındaki ısı değişimlerden de etkilenerek hatalı çalışması gibi durumlar da oluşabilmektedir.

Analog adresli yangın sistemi ise daha gelişmiş ve noktasal olarak yer belirleyen bir sistemdir. Özellikle kompleks ve büyük yapılarda yangının tam konumunu saptamak amacıyla tercih edilmektedir. Düzenli olarak rapor sunmaktadır ve sistem genelinin her an takibinin yapılabilmesini sağlamaktadır.

Call Now Button